Ditt namn eller något annat som förklarar bilden

Elin Pamlin

Hej! Elin heter jag och är född 1993 i oktober. Jag älskar hästar och har ridit sedan jag var 8 år. Har ridit på lite allt möjligt; ridskola, som medryttare, halvfodervärd, sommarhäst och hyrhäst. Just nu håller jag på att letar efter en häst att köpa. Den här bloggen handlar om hästar, ridning och allt som hör där till. Hoppas ni gillar det!
RSS 2.0

Lista 2011

Gjorde du något i år som du aldrig gjort förut? Ja bodde helt själv i en stuga i typ 5 veckor!

Höll du några av dina nyårslöften?
Kommer inte ihåg ifall jag hade något nyårslöfte..

Dog någon som stod dig nära?
– Nej ingen som stod mig nära.

Vilka länder besökte du?
– Italien.

Är det något du saknar från år 2011 som du vill ha år 2012?
– Hmmm inte som jag kan komma på just nu.

Finns det något du inte kommer att glömma från 2011?
– Sommarjobbet jag hade hos Suvi, att bo själv i stugan där och massa annat. Moas och min andra dressyrtävling där vi kom 6:a. När Ebba och jag sjöng "I had the time of my life" när vi rensade potatis när vi jobbade på Öknehults ridläger. När vi köpte transporten.

Vad var din största framgång 2011?
– Tävlade ju knappt nåt men vi kom 6:a av 40 startet vilket gjorde att vi blev placerade på Moas och min andra dressyrtävling. Det ska bli mycket mer tävlingar nästa år.

Största misstaget?
– Att Moa gick ner i vikt under sommaren.

Har du varit sjuk eller skadat dig?
– Sjuk men inte skadad.

Bästa köpet?
– Massa hästgrejer.

Vad spenderade du mest pengar på?
– Säkert hästgrejer.

Gjorde någonting dig riktigt glad?
– Jaa

Vilka sånger kommer alltid att påminna dig om 2011?
– I had the time of my life, fest hos mange, under the coconut tree.

Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år?
– I was happier för jag fick dela året med en vädligt speciell häst :)

Vad önskar du att du gjort mer?
– Tränat mer under våren och ibörjan av sommaren

Vad önskar du att du gjort mindre?
– Ätit mindre under våren och ibörjan av sommaren haha jag var en riktig tjockis :P

Hur tillbringade du julen? –
Med släkten i strängnäs.

Blev du kär i år? – Nope!

Favoritprogram på TV?
– Haha typ ensam mamma söker :P

Bästa boken du läste i år?
– Någon engelsk bok

Största musikaliska upptäckten?
– Fest hos mange som är så dålig att den är bra.

Något du önskade dig och fick på julafton?
– Fick bra sånt jag önskade mig hösegel och smink typ.

Något du önskade dig men inte fick?
– Uvex ridhjälm

Vad gjorde du på din födelsedag 2011?
– Jaa, jag hade väl släkte här hemma och så red jag väl.

Finns det någonting som skulle gjort ditt år ännu bättre?
– Jaa massa grejer.

Hur skulle du beskriva din klädstil år 2011?
– Hmm kanske tightare kläder än vad jag har haft de andra åren.

Vad fick dig att må bra?
– Min kära söta häst

Vilken kändis var du mest sugen på?
– Hmm kanske Taylor Lutner

Vem saknade du?
– Ingen

Hittade du någon ny favoritmaträtt under året?
– Jaa eller ingen rätt bara världens underbaraste sås!

Hur skulle du sammanfatta ditt 2011 med 3 ord? Positiv, tjock på vårterminen och halva sommaren sen gick jag ner och blev smal igen, roligt, jobbigt. 3 ord??

Sammanfattning 2011 (hästväg)

Januari: Första månaden tillsammans med Moa. Hon kunde vara ganska jobbig. Stegra när man tog in henne från hagen eller gick promenad med henne. Hon kunde få för sig att bocka och hoppa upp i luften helt utan anledning när man verkligen minst anade det. Hon kunde stegra när man red. Hon testade en del ibörjan om man säger så.

Red några lektioner för Linnea (Moas förra ägare) vilket var jätteskönt då Linnea känner Moa utan och innan och kunde verkligen hjälpa mig. Hoppade Moa för första gången och Moa hade inte skuttat över något hinder sedan hon var typ 4 år. Hon var väldigt osäker och gjorde det mest lustiga hoppen. Jag vet inte vad hon höll på med haha.


Första gången jag och Moa hoppade.

Februari: Fortsatte träna för Linnea. Det var mycket fokus på mig och min sits ibörjan. Linnea körde stenhårt med grunderna vilket jag verkligen är glad för. Om jag inte minns fel så tror jag inte att vi hoppade något den här månaden. Jag lärde mig något nytt varje lektion jag red för Linnea.


Mycket snö i februari var det då ;)

Mars: Här tror jag vi hopptränade första gången för Sara. Det var skillnad från första gången jag hoppade själv. Nu var hon pigg och stark och bokade. Men glad var hon iaf och hade öronen framme hela tiden men jag hade inte mycket kontroll. I dressyren red jag som vanligt för Linnea och tränade mest grunderna.



April och maj: Jaa vi tränade på som vanligt. Dressyren för Linnea och Sara i hoppning. Jag började få lite mer kontroll i hoppningen. Problemet var då att hon gärna blev lång och stark. Dressyren gick lite upp och ner som det kan göra. Vi tränade för Linnea som vanligt och det var mycket min sits, inverkan med Moa tränade vi tempoväxlingar, volter, övergångar alltså bara basic.


Söt Moa i April

Maj: Här ställde Moa ocj jag upp för först gången i en clear round hoppning på ridskolan, 60cm och 80cm. Vi var felfria i båda så jag var jätteglad. Hopptränade för Sara och dressyr för Linnea som vanligt. Moa åkte på bete någon gång i maj också till Alby. Hon trivdes bra med alla hästar där.


Haha fina framben hästen hade ;)

Juni: Jag tränade på som vanligt tyvärr gick Moa ner i vikt vilket gjorde att ridningen gick sämre, hon orkade inte liak mycket. Det fanns inte tillräckligt med bete så jag stödfodrade men det hjälptes inte. Hopptränade för Anneli några gånger. Moa var somsagt ganska seg och tappade lite av sin gnista. Men ibland gick det bra och jag lärde mig ändå en del.


Bättre teknik men en trött Moa.

Juli: Jobbade hos Suvi på hennes gård och tog med mig Moa. Hon hade inget bete så då fick Moa gå på vanlig mat alltså hö och kraftfoder. Vilket gjorde att det var svårt att få henne gå upp i vikt, hon fick inte den protein från gräset som hon behövde. Tränade för Suvi men jag var onöjd för det mesta. Jag lärde mig nya saker men Moa var så himla seg och hade tappat glöden kändes det som. Jag var ganska nedstämd då. Även om det annars var kul att jobba där.


Smal och trött Moa.

Augusti: Jobbade någon vecka till här hos Suvi och det var densamma som förut. Kanske blev det lite bättre men till att folk hemma såg Moa som en liten vildhäst till att komma hit och så blev Moa den sega, lata hästen kändes riktigt jobbigt. Första dressyrtävlingen red vi här som var en LB:2n men det gick inte så bra.


Förts dressyrtävlingen som inte gick så bra.

September: Nu var det tillbaka till det vanligt rutinerna hemma i stallet och det började kännas bättre. Moa kändes lite piggare men var fortfarande lite avtänd i ridningen. Jag hopptränade för Annrli någon mer gång och hon var fortfarande lite seg och vägrade ibland på de hinder hon inte orkade. Dressyren red jag för Linnea men inte lika mycket som jag gjorde i somras. Provade även Jennie Larsson en gång och då var hon ganska seg. Provade en hopptävling här 90cm men hon var för trött för det.


Första hopptävlingen som hon var för trött för att orka och världens pissigaste framridning.

Oktober: Nu började hästen vakna. Hon hade börjat gå upp i vikte igen och var pigg i hoppningen igen. Bockade och tvekade inte längre. Öronen framåt och tyckte det var kul. Hon började få sin gamla energi tillbaka. Red för Jennie någon mer gång här och det gick mycket bättre än första gången. Eftersom hon började få energin tillbaka gick ju dressyren lite bättre också och vi åkte iväg på en till dressyrtävling LB:2 och även om jag tycker det gick helt OK så fick vi 67,7% och det räckte till en placering.


Men andra dressyrtävlingen gick bättre, lite mer energi och ledde till en placering :)


Hon började få tillbaka lite energi och dressyren gick bättre. Nu var det bara att försöka få henne att gå upp i vikt!

November: Som i oktober, hon började få mer energi tillbaka. Red för Jennie några gånger i dressyren och Sara i hoppningen. Hoppningen gick verkligen framåt och Moa hade fått en ganska fin teknik. Hon hoppade med en bättre galopp som var rundare och mer ihop. 


En piggare och lite tjockare Moa :)

Snygg Moa som gått upp i vikt så nu var det bara att föröka bygga upp musklerna igen.



December: Här gick allt bara framåt. Dressyren för Jennie gick jättebra oc det gick bättre för varje lektion vi körde. Tränade framförallt förvänd galopp och skänkelvikningar med fokus hela tiden på att hon skulle hålla energin. Hoppningen gick också framåt och nu känns det som jag verkligen har hittat henne mycket mer och jag har fått fram saker ur henne som jag aldrig har fått förut. Framförallt i galoppen. Jag har fått lära känna Moa och vem hon är och hur hon beter sig. Hon är en underbar individ som jag inte ångrar en sekund att jag köpte.  Nu är hon glad och pigg och har humörsvängningar som jag vet inte vad. Hon kan vara lugn som en filbunke eller bete sig som värsta rodeo hästen med jag gillar att hon har humör.

Tyvärr ingen bild eller film från december. Jag måste verkligen be mamma filma och ta kort nu för det känns verkligen 1000 gånger bättre än vad det gjorde i somras.

Allt har känts jättebra det senaste två månaderna. Hon tappade lite muskler ibörjan eftersom jag inte alls var lika bra som Moas förra ägare och under sommaren tappade hon i vikt vilket också gjorde att hon tappade muskler. Höstterminen har verkligen varit att försöka få upp henne i vikt och få tillbaka lite muskler. Tyvärr tar det en himla tid att bygga upp muskler igen men nu känns det som vi kommit en bra bit på vägen. Det roligaste är hoppningen. Eftersom hon inte hoppade alls när jag fick henne känns det jättekul att vi kan hoppa bana 90cm/1m i en bra och kontrollerad galopp. Hon är inte tittig heller utan hoppar allt utan att tveka. Jag är så taggad till tävlingsterminen 2012 så det finns inte. Allt känns skitbra och det går bara framåt varje gång jag rider henne!

Jag känner på mig att år 2012 kommer bli ett bra år för mig och Moa. Visst det kommer säker komma motgångar men jag har lärt mig så himla mycket under det här året. Jag kommer aldrig göra misstaget igen att låta Moa gå ner så mkt i vikt. Vi har verkligen lärt känna varandra och Moa verkar trivas jättebra just nu. Jag älskar henne och jag tror hon gillar mig också :P Mer muskler och framgångar ska det bli nästa år :) Nu kör vi!


Jag älskar dig min fina, fina häst <3

Det blir inte alltid som man hade tänkt mig

Ouff!! Herregud säger jag bara, vad var det med mig egentligen. Jag, Jessica och hunden fick skjuts upp till stallet och där lunchade jag och fixade grejerna som planerat. När vi började gå hem så började jag få lite ont i magen och mådde illa. Det tar ca 30 min att gå hem och ju mer vi gick dessto värre mådde jag. När det var ca 100 meter kvar började synen bli sämre, det flimrade, jag hade skit ont i magen och mådde jätteilla, jag trodde jag skulle svimma!

Jag gick direkt och la mig när jag kom hem och tror aldrig jag haft så ont i magen i hela mitt liv. Jag låg verkligen och kved där i sängen. Jag tog en alvedon och efter kanske en halvtimme måste jag ha somnat för vaknade igen och mådde mycket bättre när klockan var 3. Så jag sov typ i 2 h. Jag mår mycket bättre nu men valde att låa Moa vila ifall jag skulle få något återfall, haha konstigt. Så nu har jag varken ridit eller tränat som jag hade tänkt. Men åker till farmor och Classe iaf ;)



Haha typ jag idag ;)

"Bättre att frysa i tältet, än att tälta i frysen."

Planerna för idag ser ungeöfr ut såhär. Strax åka upp till stallet för att lunchfodra och fixa grejerna. Halv 2 ska jag träna på F&S om det finns någon plats kvar, stog på reserven förut. Annars får jag ta en springtur själv. vid 3 / halv 4 tiden åker jag upp till stallet igen och rider ut en sväng. Klockan 6 åker jag och familjen till farmor och Classe på middag. Jag har träffat släkten ovanligt mycket på senaste tiden tycker jag. Börjar sakna mitt knäppa gäng i skolan men om det inte blir någon ändring så ska vi kanske ses alla på söndag ;) 



Haha känner ni igen mig? 3:e nedre raden från vänster. Gamla goda baskettiden ;)


Hjärnan är på högvarv. Ta betäckning! jag tror den exploderar snart!

Asså vad ska jag göra efter gymnasiet egentligen?? Nu funderar jag på att kanske gå några hästkurser i ett år och försöka hitta ett extrajobb och sen ta någon längre utbildning. Då kan jag fundera och känna efter under tiden på vad det är jag verkligen vill. Om jag känner att jag verkligen vill arbeta med hästar/djur så kan jag ju ta någon längre utbildning i det sen och känner jag att neej jag vill nog bli civiligenjör istället så är det ju inte försent att plugga det på KTH. Det är det bästa alternativet som jag har kommit på just nu iaf. Plus att det verkar en kul grej att göra, jag vill ju lära mig mer inom hästar och just nu spyr jag på fysik, kemi och andra ämnen i skolan så det skulle vara skönt att lära sig något jag vill lära mig för en gång skull...

Jag har alltid tänkt så mycket på att tjäna mycket pengar eftersom jag jag lever i en familj som ändå har det ganska gott ställt så är det svårt att tänka sig att jag måste leva lite fattigare. Sen påverkas jag jättelätt av andra i min familj och släkt och jag dras gärna in på deras tankar. Säger den ena ingenjör eller projektledare så blir jag inne i det just då och pratar den andra sen om veterinär vill jag bli det istället. Jag blir jätteosäker om bara en person inte tycker jag ska bli något så då släpper jag det helt och får ångest för vad jag nu ska hitta för ny utbildning att välja. Jag vill göra alla tillfredställda med mitt val men då kommer jag aldrig hitta något att plugga till.

Men jag måste också fundera på vad det är jag verkligen brinner för. Vad låter mest lockande. Sitta framför en data som projektledare eller att arbeta med djur och vara aktiv?? för mig är det egentligen inget svårt val om jag verkligen tänker efter. Ändå så blir jag osäker. Jag älskar djur och att få vara kreativ och arbeta med min kropp. Det är förvirrande. Hjärnan säger pengar och ingenjör medan hjärtat säger djur och det viktigaste är att du har ett roligt jobb inte vad du tjänar. Ska man alltid lyssna på sitt hjärta eller ska man lite på den delen av kroppen som är smartast??

Haha vilket i landsproblem med det är faktiskt min framtid det gäller!!

THIS?



OR

THAT?



Tycker nog den övre killen ser gladre ut än den nedre trots allt.. ;)

"Den som ingenting gör, gör ingenting fel."

Red ut en sväng med Malin runt högdalen, vi skrittade bara. Underlaget var ganska hårt, dessutom rejsade de i hagen igår och jag red ju hårt igår så det var nog bara bra att de fick sträcka på benen. Kvart i sju åker jag och mamma och tränar på F&S, det blir core/spin. Annars har jag inte gjort så mycket idag. har mest suttit vid datan och kollat olika program på universitet/högskola och sökt till lite fler extra jobb. Jag vet verkligen inte vad jag ska söka till sen i vår, jag vill plugga vidare men till vad?? det står helt still i huvudet. Kan jag inte bara vinna 10 miljoner på lotto så slipper jag välja och kan ta något roligt som ändå inte ger så bra betalt ;)



Cavalettiträning för Anneli

Uppdateringen är inte den bästa för tillfället men ska försöka bättra mig. Det har ju blåst som attan i natt och under dagen också det gjorde att ett träd hade fällts över staketet i hagen. Det hade blåst en del kvisati hagen också så vi rensade lite där på fm. Vid lunch tiden åkte jag och Malin till upplandsväsby till stockholms ridsport, hööks och horze för att kolla lite bara. Stockholms ridsport hade äckligt snygga grejer, det verkligen klia i fingrarna. Om man blir stenrik någongång vet man precis vert man ska gå iaf. Lämnade iaf tillbkaka ett hösegel på hööks då jag fick två i julklapp och köpte en ryktlåda på hööks istället, en sån där billig liten förm 35 spänn.
På kvällen red jag för Anneli, cavalettiträning. Vi fick köra en del galopparbete med bommar på böjt spår med 2,5 m emellan och 3m emellan. Sen små hinder länga mittenlinjen så vi sen kunde köra som serpentinbågar med bommarna som marken inklusive. Sen cavaletti bommar, två stycken, 14m emellan och ett längre avstånd på anra sidan. Moa var fin och det gick bra. Hon har ganska lätt för att länga och korta galoppen så det gick bra.

När vi körde serpentinbågarna och skulle byta galopp över småhindrena så gick det jättebra. Det var en riktigt bra övning för Moa och hon bytte varje gång! Anneli sa att vi skulle överdriva och föra ytterskänkeln för den nya galoppen bakåt och då bytte Moa varje gång och hon fick en bra galopp av den här övningen. Det vi behöver träna på är skänkelvikningarna vi gjorde ibörjan, hon var lite loj då och ville inte flytta baken ordentligt latmasken så det får vi träna på. Anneli tyckte hon var fin också så det var ju kul ;)

Pappa filma men ni får den en annan dag ;)


Första gången jag galopperade över en bom med Moa, typ 3 dager efter jag fått henne. Haha kommer ihåg att jag knappt fick stopp på henne. :P

Hoppas ni hade en trevlig julafton!

Hoppas alla hade en trevlig julafton igår, det hade iaf  jag. Jag firade med familjen och släkt i strängnäs. Jag fick lite grejer som hösegel, sporrar, en del smink, biokort, hårinpackning, en termins träning på F&S m.m. Moa fick vila på julafton men idag red jag och då red jag ut en sväng med Malin. Det gick nästan bara att skritta men vi skrittade ganskar askt i ca 1 timme så det fick röra på sig iaf.


Zacke


Massa mat


Jag och tröjan jag gav till mamma


Zacke med fin rosett


Sören, Annica och Krister




"Man ska inte ropa hej förrän man ser någon man känner."

Bara en dag kvar och sen är det julafton. Ikväl blir det upsittarkväll med familjen. Mamma ska göra massa god mat och sen ska vi rimma och ha lite mysigt. Jag red Moa i ridhuset och satte upp några bommar och småhinder. Det gick bra. moa var pigg och glad. Hon blev lite stark ibland men annars var hon lyhörs och jobbade på bra.


Random bild på mig innan jag skulle till stallet idag ;)

"Pengar är inte allt, men de kan ge bra kontakt med barnen."

Dressyrlektionen för Jennie gick bra. Stundtals kändes hon rikitgt fin. Vi körde först lite galopparbete med förvändgalopp. Sen även övergångar ner till skritt/halt och fattning i förvändgalopp och små volter. Första gångerna var hon stark och hamna ite framstupa men efter några gånger lyssnade hon bra och kom ner på bakbenen istället. Travarbetet blev lite öppnor, slutor och volter. Ibland känns hon riktigt fin och ibland tappar jag henne och då blir hon stark eller slöar till. Jag är nöjd med ridpasset och tycker att hon kämpade på bra för det mesta men som alltid finns det saker som kan gå bättre ;)

Jag bokade precis en plats på cirkelfysen halv 8 på F&S så åker dit senare ikväll och rör på fläsket. Har aldrig gått den förut men tror att den är jobbig. Det är bäst att passa på nu när det är gratis under jullovet.



"Bättre pissa i stuprännan, än stupa i pissrännan"

Dan för dan föra doppardan, blev det rätt nu? Är man hästtjej spelar det ingen roll om det är skola eller lov, man får nästan aldrig sovmorgon. Hade utsläppet imorse och det gick ju extra snabbt eftersom inte Nanda var där. Har städat rummet, badrummet och damsugit lite här och där. Sista julklappen slogs också in. Fötterna har fått lite fotvård. Det känns som jag hunnit massor fastän klockan nu bara är 10. Tänkte gå upp till stallet vid halv 1 tiden och kl 14 ska jag och Malin rida för Jennie.

Glömde att säga att för exakt 3 dagar sedan har jag haft Moa i ett år. Tiden går fort när man har roligt!



Moa för ett år sedan när hon precis kommit till mig :)

"För att dina drömmar skall gå i uppfyllelse, måste du vakna först."

Då var det jullov, tiden går bra fort. Skolavslutning i skolan vid 10 tiden med lite sångnummer, satt kvar med några kompisar efteråt. Gick upp till stallet vid 2 tiden och red en kort sväng ut. Det var ganska hårt och halt så kunde bara skritta. Nanda, en ponny som stått i stallet åkte till sina nya ägare idag. Så nu står det bara Masala och Moa i stallet. Känns lite tomt faktiskt. Direkt när jag kom hem gick jag till Ebba och så var vi hos henne en stund och sen åkte vi till F&S och körde ett core/spinning pass. Det var min dag det ;)



"Även den starkaste får ta i när han skiter."

Imorrn är det äntligen jullov. Imorse skulle jag ridit lektion för Jennie men hon kom inte, vet inte om hon glömde bort eller nåt. Så jag red själv istället. Moa var jätteifn. Jag tränade skänkelvikningar, förvändgalopp och lite annat. Skänkelvikningarna var nog det bästa jag har lyckas med. Orkar inte skriva så mkt om passet men hon var fin iaf ;)

Sen var det skolan som bestod av en lek på eng och sv. Religionen blev det buddismen och på trfiken fick vi glass med choklad-/kolasås och så fick vi tilbaka proven. Jag och mitt gäng stannade kvar efter skolan och hade lite skojigt och sen drog jag, Ebba och Josefin för att medel pass gympa på F&S. Det är gratis hela jullovet på F&S så nu ska det tränas under lovet. Det var min dag det ;)



"Slumpen väljer ens föräldrar, sina vänner väljer man själv."

Skön skoldag vart det idag. Först matte, sen idrott och efter det så blev fysiken och engelskan inställd så istället spelade jag och några till kort tills typ 2. Ebba hängde med mig hem en stund och kl 5 åkte jag upp till stallet. Red i ridhuset och körde lite halter, övergångar, skänkelvikningar och förvänd galopp. Var tvungen att rida utan stigbyglar då gummisnodden på ena stigbygel ramlade av. Det gick bra ändå och Moa var jättefin! Galoppen har blivit en sån enorm skillnad. Det var den gångart som jag hade svårt med ibörjan men nu känns det verkligen att jag lyckas komma åt henne där.

Den förvända galoppen gick jättebra, hon blev inte stark och behöll den fina runda galoppen. Jag tycker min hand var bättre än vanligt, försökte verkligen tänka på att ha en stadig och mjuk hand. Skänkelvikningarna gick också bra, jag tänkte först på att få fram henne och sen flytta och det gjorde hon fint. Är nöjd med dagens ridpass helt enkelt ;)

“The world's crazy when it comes to beauty.”

Moa var en riktig mupphäst idag. Hon blev själv i hagen några minuter tills jag tog in henne och då blev hon lite orolig och undrade var de andra två hästarna var någonstans. Hon gnäggade en del när jag gjorde iordning henne. När jag sen skulle rida ut kom jag en lite bit så börja hon skrika, trippa, resa sig och hålla på. Jag hörde något annan häst svara så jag trodde det var Masala. Moa höll på ännu mer och då hoppade jag av för jag tänkte att det är bäst att gå förbi avsittandes när vi nu möter Masala.
När vi kom en bit till visade det sig att det vara Nanda som gnäggat. Nora tog en promenad med henne. Vi gick förbi dem men när Nanda kommit utan räckhåll blev Moa stissig igen. Stegra, bocka, hoppa åt sidan så det var inte det lättaste att hålla i henne. Tillslut tappade jag henne och då stanna hon men sen råka hon trampa på tyglarna och blev rädd och skena mot Nanda. Där stannade hon och det hände inget farligt. Jag fick iaf strunta i att rida. *suck, den där hästen har värre humörsvängningar än min syrra ;) Ridhuset var inte ledigt heller så det fick vara.


Ibland är du lugn som en filbunke och ibland får du dampanfall som om du hade ADHD, knäpphäst!