Ditt namn eller något annat som förklarar bilden

Elin Pamlin

Hej! Elin heter jag och är född 1993 i oktober. Jag älskar hästar och har ridit sedan jag var 8 år. Har ridit på lite allt möjligt; ridskola, som medryttare, halvfodervärd, sommarhäst och hyrhäst. Just nu håller jag på att letar efter en häst att köpa. Den här bloggen handlar om hästar, ridning och allt som hör där till. Hoppas ni gillar det!
RSS 2.0

A single sunbeam is enough to drive away many shadows

Ska alldeles strax gå till bussen. Var i stallet imorse och fixade grejerna och gick en promis med Moa. Idag händer inget speciellt. Slutar skolan halv 5 och efter det ska jag gymma. Mamma ska åka och skriva kontrakt med Kalsvik idag, asså stallplatsen. Så härligt väder det är just nu. Älskar våren, man blir så glad :)



if you can't convince them confuse them

Sry för min kassa uppdatering men har inte haft lust. Jag har inget intressant att berätta heller. Idag har jag inte gjort något speciellt har övningskört, varit i skolan, varit i stallet och sen var jag med mamma en stund i port 73 och köpte et par skor till studentskivan på söndag. Jag vill bara att den här veckan ska va över. Det är bara jobbiga saker. Har svenska tal, egen idrottslektion, fysikprov, högskoleprov och keramikuppgift. Men snart är det ju påsklov iaf! ;)



.




Moving on, is a simple thing, what it leaves behind is hard.

Kom på att jag glömt att berätta en sak. Det är nämligen så att Moa och jag ska byta stall till kalsvik. Anledningen till det är bland annat att både jag och Malin (som jag står med) ser mer fördelar med att flytta till de stallen vi har fått boxplats hos. Malin och jag har ju skött allt själva med stallet och varken hon eller jag tänker stå kvar om den andra flyttar. Fördelarna med att flytta för mig är att jag inte har några fodringar, det finns mer träningsmöjligheter, finare anläggning, billigare , bättre ridvägar, bättre hagar, mindre bunden (Nu kan jag tillexempel inte vara borta med Moa för länge för då blir Masala ensam eftersom vi bara är två hästar), jag kan rida i ridhuset och vara i stallet när jag vill, bättre luft och fräschare stall (de använde tex någon jättedammsugare varje dag och damsög stallen), jag behöver inte fixa maten, jaa you name it.

Även om det finns så många fördelar med att flytta dit och att jag hade en jäkla tur som lyckades ringa precis när det skulle få en box ledig som Kalsvik nästan aldrig brukar ha så kommer det göra ont att flytta. Masala och Moa är bästa kompisar, det trivs sååå bra tillsammans. Även om stallet inte är det nyaste så är det jättemysigt och personligt. Jag har trivts bra med att bara stå med Malin och det har varit så lugnt och avslappnat. Det är mysigt och lärorikt att behöva ta så mycket ansvar när man sköter ett stall som jag kommer gå miste om nu när jag kommer stå som helinackorderad. Jag kommer också att sakna området och alla människor man träffat runt omkring. Jag kommer sakna allt. Jag har ridit i det området sedan jag var 8 år! Men jag tror det kan vara nyttigt för mig att prova på att stå i ett stort stall. Det kommer vara lättare att få kontakter och när vi var och kollade på stallplatsen verkade alla jättetrevliga. Det händer mycket där med träningar och kurser med mera som säkert kommer vara jättekul. Det kommer bli spännande men samtidigt sorgligt att lämna stallet jag står i nu. Vi beräknas flytta ibörjan av maj.

Lite bilder på kalsvik tagna från kalsviks hemsida:







Men jag kommer ändå sakna det här...





It is easier to go down a hill than up, But the view is from the top!

Idag var vi ju på Stav med lilla Moa. Vi fick en bra veterinär och han såg direkt att problemet satt i fram när Moa började trava. Efter lite böjprov såg vi att det satt i kotorna fram. Det syns dock väldigt lite, det är inte alls mycket. Det syns nästan inte alls på högerbenet, det är lite mer i vänster. Hon röntgades också och där såg kotorna perfekta ut, inga lösa benbitar eller nåt. Så hon behandlades med tuppkam i båda kotorna fram och så ska jag ge henne metacam en gång om dagen nu. Sen är det återbesök efter ca 3 veckor och det blir promenader tills dess.

Veterinären tyckte att det var bra att vi kom in så tidigt och att det är väldigt lite som hon visar. Det är ju aldrig kul med kotledsinflammationer men jag är ändå glad att det inte var något värre, att det inte var så mycket och att återhämtningen efter en akut kotledsinflammation är god. Nu måste jag dock börja fundera på vad det är som har gjort att hon fått det här.

Det finns många olika teorier och här är några anledningar som jag hittat:

  • vrickning av kotleden, hästen kan ha trampat snett eller  fastnat
  • felaktig träning tex hård träning några dagar sedan ingen ridning alls, för långa ridpass, man ”nöter” på samma rörelser
  • ridning på olämpligt underlag, för mjukt eller för hårt
  • skoning – verkning som är felaktig eller utförd för sällan
  • extriör avvikelse, då är det i första hand hur benet rör sig
  • lösa benbitar
  • Felanpassad utrustning

    Hur hästen kan reagera:
  • känns stel och stum
  • saknar framåtbjudning
  • vägrar när du hoppar framförallt i kombinationer
  • känns ojämn när du rider på volt
  • är halt
  • är varm i kotan


    Lindade framben som ska sitta på i två dagar.




  • " Ska du inte rida mig någon gång matte?"

Even the best fall down sometimes

Godmorgon! Har varit i stallet här på morgonkvisten och fodrat hästarna. Fixade även grejerna. Om en liten stund kommer Classe så ska jag övningsköra idag igen. Efter det blir det skolan till halv 5. Sen gymmet och vid 7 tiden ska jag på öppet hus för personlig assistent på kommunen så får vi se om det har något jobb att erbjuda mig. 



The question isn't who is going to let me its who is going to stop me

*gäsp, *gäsp, känner mig ovanligt trött idag av någon anledning. Men ska snart åka och träna stationer på friskis och svettis så då kanske jag piggnar till. Vad har jag gjort idag dah? Började med att övningsköra med Classe innan skolan eftersom jag började 11. Körde bort mot äkta, farsta och skogås och tillbaka till haninge. Körde ca 1h och 15 min och det gick riktigt bra. Ibland blir det lite mycket att hålla reda på allt men det kommer väl så småningom. Ska övningsköra imorrn innan skolan också. Jag vill ta det där jäkla körkortet så nu ska det hårdköras.

Efter övningskörningen var det skolan och kom hem igen lite innan 3 och gick upp med hunden till stallet. Fixade grejerna och rengjorde Moa som hade rullat sig som hon älskar att göra när det är lerigt. Sen har jag bara pluggat och ätit och nu ska jag snart som sagt åka och träna. Buhu jag vill rida! Jag håller alla tummar och tår och hoppas att det blir goda nyheter på onsdag.


Träning snart!

If you do not hope, you will not find what is beyond your hopes.

Det är inte lika roligt att skriva på bloggen när man inte kan skriva om ridpassen. Men idag longerade jag och Malin Moa igen och det såg bättre ut än i onsdags. Kl 9 på onsdag ska vi till stav så nu är det bara att vänta tills då så får vi hoppas att det inte är något allvarligt. Det verkar ju ha blivit bättre med vila iaf. Eftersom jag inte kunde rida så pysslade jag med lite annat istället. Tvättade boxfönstrena, taket och väggen. Mockade hagen och pysslade med Mois. Övningskörde med pappa efter jag var i stallet och nu ska jag göra något så roligt som att plugga.

Kan bjuda på lite bilder från idag iaf :)


Söta Moa


"Puss"


Fönstret före jag tvättade det


Fönstret efter jag tvättat det

Sad but true

Sry för den dåliga uppdateringen men det är lite tråkigt just nu. Hopptränade ju i tisdags och Moa var inte som vanligt. Det var en riktigt jobbig lektion och allt blev bara pannkaka. Hon ville ingenting. Dagen efter longerade jag och Malin henne för att se om något var fel, och mycket riktigt så var hon oren i högrevarv i trav stackarn. Vi kunde dock inte se var det satt. Min faster åkte Sen upp i torsdags (hon är massör) och klämde lite på henne. Hon hade reaktion på högerbak knä och lite högre upp. Igår åkte min faster dit igen för att se henne i rörelse. Hon såg dock inget i trav då men övergång till och från galopp såg det "konstigt" ut och i galoppen ville hon inte ta i ordentligt med höger bak. Men det blev bättre när hon kommit igång. Hon tror att det sitter i högerbak knä. Jag och Malin ska longera Moa igen idag och se om vi ser någon skillnad från i onsdags. Sen nästa vecka på onsdag ska vi åkte till stav och se vad dem säger där. Jättetråkigt och jag hoppas verkligen att det inte är något allvarligt. Hon markerar väldigt lite så förhoppningsvis har vi hittat felet i tid och kanske slipper ha så lång kovalence. Nu vet jag också att Moa visar tydligt att nåt är fel och att jag måste lyssna på de signalerna på en gång.


Min lilla älskling <3 hoppas det inte är något allvarligt!

life is not a matter of milestones but of moments

Slänger in ett inlägg lite snabbt. Red ut en sväng på Mois runt högdalen. Jobbade henne mest i skritt pga underlaget med halter, halvhalter, öppnor, slutor, skänkelvikningar. Det blev lite trav och galopp där det gick. Hon jobbade på bra och var duktig. Nu ska jag snart åka tillbaka till skolan igen. Det är typ sommarjobbsmässa eller vad man ska kalla det. Efter det blir det träning på friskis och svettis (stationer). 


Gammal bild från i somras

När hjärtat gråter är tårarna äkta.

Dagens ridpass blev en sväng ut. Tog den längre rundan och det blev mest arbete i skritt. Det gick att trava och galoppera på några ställen. Det gick bra och hon jobbade på bra. Det var härligt väder och en mysig ridtur. 

Skönt att våren äntligen är påväg nu. Längtar tills all is är borta och när man slipper ha så mycket kläder på sig. Jag vill ha sol och värme!


Tänk att för två år sedan hade jag den här lilla pållen. Världens sötaste new forest!

Mirrors can't talk. And lucky for you they can't laugh.

Det känns som om jag varit uppe i evigheter bara för at jag gick upp så tidigt och har hunnit göra ganska mycket. Ridpasset gick lika bra om inte bättre än igår. Hon är som en dröm att rida just nu. Det är ju berg och dalbana när man håller på med hästar och jag hoppas vi kan hålla oss på toppen ett tag nu innan det börjar dala neråt. Tränade ungeför som igår men tränade lite mer på programdelar idag. Jag har inte hunnit plugga så mkt matte och fysik som jag velat men det får väl blir imorrn istället. Jag och familjen ska nämligen till farmor och Classe nu för att käka middag och se på melodifestivalen, mysigt. Sen har det hänt grejer idag som gör att jag måste fatta ett ganska stort beslut men det får ni inte reda på förrän jag har bestämt mig.


Bildbrist...

Min roliga lördag

The plans for today:

Morgonfodring + fixa grejerna (check!)
Göra CV och personligt brev på engelska (check!)
Söka några sommarjobb till (check!)

Åka och kolla på en grej som jag inte vill ta upp här än (  )
Plugga matte (  )
Plugga fysik (  )
Frisera Moas man (  )
Rida Moa (   )
Träna (    )
Kolla på melodifestivalen  (  )



I feel lucky every day when I'm with you

Åå vad jag älskar sånna här ridpass. När allt bara klickar! Hon gick så jäkla bra idag och det var så rolgit att rida henne. Hon var duktig från början till slutet. Körde först tempoväxlingar i galopp med små volter, minskade galoppen i volterna och ökade några steg när jag kom ut. Sen körde jag snabba övergångar mellan skritt och halt och var noga med att hon skulle komma igång med bakbenen och att de skulle komma in under sig ordentligt. Sen blev det loite öppnor och slutor i galoppen, förvänd galopp, serpentinbågar i galopp, sjänkelvikningar i trav, tempoväxlingar i trav, ökning i trav längs diagonalen. Hon blev så jäkla fin, ökningarna var jättefina. Hon var stadig och rund i formen, lyssnade på mina små hjälper, energin kom bakifrån och jag bara gled med. Superduktig var hon! Jag satt och log hela passet haha. 

Nu ska jag och Ebba snart dra till Josefin där även Sadia och Zena väntar. Det blir lite fredagsmys med film. Trevligt, trevligt :)


Så duktig min häst!

Som alla andra torsdagar

Vad trött jag blev helt plötsligt när jag la mig här i sängen. Idag har varit som alla andra torsdagar brukar vara. Det vill säga skolan till 17:30 och direkt efter det gymma. Kom typ hem för en halv timme sen och slängde i mig lite mat och nu ligger jag trött i sängen. Ska kolla på några avsnitt av pensionärsjävlar på youtube, har ni sett det? Haha asså det är asroligt! Typiskt min humor. Jaa det var väl inget mer jag har att säga. God natt på er!


Hahah så gör jag alltid