Ditt namn eller något annat som förklarar bilden

Elin Pamlin

Hej! Elin heter jag och är född 1993 i oktober. Jag älskar hästar och har ridit sedan jag var 8 år. Har ridit på lite allt möjligt; ridskola, som medryttare, halvfodervärd, sommarhäst och hyrhäst. Just nu håller jag på att letar efter en häst att köpa. Den här bloggen handlar om hästar, ridning och allt som hör där till. Hoppas ni gillar det!
RSS 2.0

"Everything I do - I do it for you"


You must be the change you wish to see in the world.

Hinner slänga in ett snabbt inlägg. Red lektion för Suvi igår. Körde först bara lite lösgörande och sen förvänd galopp. Moa va riktigt fin, hon hade mycket energi och blev lite stark emellanåt. I den förvända galoppen måste jag tänka på att få med bogarna. Kommer rida lektion lite senare idag igen. Har hittils fodrat hästar, mockat, fixat vatten, soppat, fixat hage och lunchat. Nu ska jag chilla lite och sen hjälpa till lite mer.



Mountain horse kollektion höst/vinter 2011

Snygga grejer från Mountain horse Kollektion höst/vinter 2011.












To close your eyes will not ease another's pain.

Usch, har ni sett artiklen i tidngen ridsport om de vanvårdade hästarna i Sandviken? Jag blir alltid ledsen när jag ser sånt här och undrar varför det ska finnas så grymma människor i världen. Kan du inte ta hand om dina djur så skit i att köpa några överhuvudtaget! Kmr ihåg när jag var i Italien för typ 4 år sedan och vi var på en djurpark. Det var så ofräscht och äckligt. Djuren stod i småutrymmen, fåglarnas damm var alldeles full med alger och var helt igenväxt. Hästarnas hovar såg typ ut som bilden här nedan och en häst släpade hoven i marken. Blev så himla sur. Djur lider i det tysta och vad vissa människor gör mot djuren är helt absurt!

smärtsamt. Hovarna var så förvuxna att de fått en näbbskoliknande form. Förväxta hovar leder till stora felbelastningar på leder och senor och gör väldigt ont.

ingen har mockat. De här hästarna har stått inne i flera månader. Någon mockning har inte skett, varför gödselbäddarna vuxit sig meterhöga och hästarna tvingats trängas precis under taket. magra hästar. De flesta av hästarna hade nedsatt underhull, en del var direkt magra.



Dont worry about knowing people, make yourself worth knowing

Ska snart upp till stallet igen. Var där imorse och fodrade. Har sen dess packat och pluckat. Vid 2 tiden åker jag till Suvi med Moa och stannar till tis kväll. Åker upp snart och fixar grejerna, packar Moas grejer, putsar och pysslar med Moa. Jag vet inte om jag kmr kunna updatera när jag är hos Suvi men har förberett med lite tidsinställda inlägg utifall att. Ni får ha ett revligt höstlov sålänge! :)

Bilder jag tog i somras när jag jobbade hos Suvi. Får sommarfeelings när jag ser bilderna.






























Bloggtävlingar

Klicka på bilderna för att komma till tävlingarna :)




My love, you know you are my best friend.

Fullt ös medvetslös passsar ganska bra in på mig just nu. Har hållit igång hela dagen. Hopplektionen idag gick så bra som den bara kunde gå! Vi red lite olika linjer och på slutet en bana. Vi började värma upp på mittvolten med två bommar på var sin sida. Vi körde i galopp och tränade på att få ett bra flyt och korta och länga galoppen.

Sen började vi hoppa igenom varje hinder och sen även lite linjer. Moa var fin och som vanligt får man tänka på att korta ihop henne men bibehålla energin. Ibland kmr vi lite nära eller för långt ifrån men de flesta hindrena kom vi bra på. Jag känner at jag kan reglera galoppen och avsprånget mycket mer nu. Moa verkar även mer självsäker och hoppar även om vi kommer fel, jag behöver inte hjälpa till lika mycket. Hon suger bra på hindrena själv.

Sen körde vi bana på 7 hinder. På slutet hamnade hindrena på 90cm-1m! Det är det högsta jag hoppat med Moa och det var ingen tvekan alls, även om vi kom lite nära på några hinder så hoppade hon ändå och hon tyckte det var skitkul. Vi fick ett jättebra språng på 1 meters oxern. Tror jag sa "Braaa" och klapa henne minst tusen gånger undet det här passet, haha men hon var så duktig och dessutom älskar hon att få beröm. Det är bara att öva vidare nu och höja succesivt så får vi se hur långt vi kan komma :)

Tyvärr så kunde inte mamma vara med idag vilket betyder ingen film.


Börjar få bildbrist...



Håll din häst fin och fräsch

Jag tycker det är viktigt att min häst ser snygg, välmående och fräsch ut hela tiden. Därför är jag allt noga med moas päls- och man-/svansvård. Tänkte därför dela med mig av lite skönhetstips.

Vita ben
Har du en häst med vita trecken på benen som lätt bli smutsiga så får du enkelt bort det med Grön såpa. Bara gnugga in med lite vatten och sen skölja bort.

Pälsglans
Pälsglans är verkligen min bästa vän. Spruta i man och svans och borsta in ordentligt. Spraya även ibland hela hästen då pälsglans söter bort smuts. Jag använder mig av sjöbogården pälsglans som bla finns på ÖB för bara 50 spänn.

Babyolja
För att få ett mer uttryck runt ögon och mule kan man smörja in med babyolja.

Tvätta svansen
Tvätta svansen någon gång ibland med shampoo för att få bort det värsta smutsen. För att få en rak och fin sluttning uppe vid roten kan du använda dig av en svanskappa eller linda svansen och låta den va på under natten. Tänk på att inte linda för hårt så att du stoppar blodcirkulationen.

Putshandske
Pefekt att använda det sista du gör med pälsen. Tar bort det sista stövet och dammet i pälsen.

Hovar
För blankare och snyggare hovar kan man snvända hovfett och vill du ha det extra fint kan du måla på svart hovlack.

FRISERING

Man
Jag tycker det är snyggast med klippt man i de flesta fallen så jag klipper Moas man. Jag brukar hålla saxen lite snett innåt när jag klipper. Alltså att hårstråna innåt är kortare än de yttre. Om man håller saxen helt rak är det lätt att mannen ser väldigt tjock och ojämn ut.

Har man en häst med väldigt tjock man kan det vara bra att rycka  det innre stråna först innan man klipper för att tunna ut manen. Ta hellre lite man i taget när du friserar. Tar du mycket på en gång är det lätt att den blir för kort när man finsjusterar och manen börjar spreta åt alla håll och kanter.



Tycker man inte att det är snyggt när manen är helt spikrak kan man använda sig av en sån här sax som gör att manen ser ryckt ut. Tror jag köpte min på åhlens.



Svans
När jag klipper svansen nertill brukar jag klippa den helt rak. Man kan okså klippa den som en pensel. Jag låter Moas svans gå till kotan. Dressyrhästar brukar ha lite längre svans och hopphästarna lite kortare.



Pannlugg
Precis som svansen kan man antingen klippa helt rak eller som en pensel.

Hovarna
Om man har en ganska grov häst med mycket hovskägg tycker jag det är snygast om man låter den vara kvar och kanske bara finputsar den lite. Har man en häst om mig som får lite fjutt till hovskägg tycker jag det är snyggast om man klipper bort den. Jag brukar dock försöka att inte klippa för mycket och inte i själva karleden då jag inte vill ta bort skyddshåren, det är lätt att hästarna kan få mugg spec om man har en häst med vita ben. Håller saxen så den följer hästens hår.

Att klippa längs kronranden ger och ett snyggt och piffigt intryck.

Öronen
Öronen klipper jag och det viktigaste är att man inte klipper bort håren i örat då det skyddar mot höga ljud. Jag börjar med att böja örat ut och in och klipper längs örat. Klipper så ungefär halva örat. När jag kommer längre ner håller jag saxen i samma längd som öronens kant och fortsätter klippa neråt. Hålla saxen rakt vågrätt för att inte klippa in i örat. Klipper längs öronens konturer och försöker få allt så rakt och jämnt som möjligt.




You stand in your own light, make it shine!

Blev ingen uppdatering igår men red ut en sväng då. Moa hade tappat en sko men fick tag på en hovslagare som kunde komma på en gång. Tog en jogging tur upp till stallet för en stund sen och fixade grejern och lunchade hästarna. Nu tänkte jag plugga lite matte och sen blir det hopplektion för Sara. 



I’ll always be here for you…through the good and the bad.


Laziness may appear attractive but work gives satisfaction.

Moa har vilat idag. Cyklade upp kl 6 imorse i regnet för att ta ut hästarna och fixa grejerna. Längtar tills jag får körkort! Efter det var det direkt till tandläkaren och sen skolan till halv 6 på kvällen. Sen övningskörde jag med Classe ca 1h. Nu är jag hemma och ska ta det lugnt. Bara en dag kvar i skolan och sen är det höstlov! Ska åka till Suvi på sön och ta med mig Moa och hjälpa henne och så ger hon mig lektioner. Kmr vara där tills på tis. Det var ju där jag jobbade i sommras. Ska bli kul att se hur långt de kommit på stallet och allt.


En del av stallgången där jag jobba i somras, tror att det kmr vara en stor skillnad nu när jag kommer.

“Even miracles take a little time”

Trööött tjej! haha som vanligt. Nej men dagen har varit som vanligt. Först skolan, hunden, stallet, hunden igen och nu datan. Red ut med Nell och en tjej till. Det gick bra, ett under skedde, Moa bocka inte på hela ritten! ;) Vi red runt lyckeby och tillbaka.

Lyckades med att lämna slangen i vattenhinken väldigt länge så halva stallgången blev blöt -.- suck blir så jäkla sur när det händer. Får lite extra motion nu för tiden då moppen nog har dött på riktigt, den här gången tror jag inte den går att återuppliva igen. Så har fått gå eller cyklat till och från stallet. 



Ovisade bilder

Bjuder på lite ovisade bilder från när mamma och jag fotade för några veckor sen.
















Ny nosgrimma från Dyón

Nu har det kommit ett nytt träns för dyón för hästar som gapar. Jag är emot nosgrimmor när tanken är att stänga igen käften på hästarna. Gapar hästen så är det något som är fel och då kan man inte tro att problem är löst om bara för att man inte längre ser det. Man bör kolla upp med veterinär och/eller tandläkare för vad som eventuellt kan orsaka att hästen gapar. Dessutom var det här tränset grymt fult enligt mig. Eller vad säger ni?


Hoppträningen igår

Lite dålig uppdatering här på bloggen just nu men har inte varit på blogghumör. Igår var det hoppträning för Sara och det gick jättebra. Vi körde lite olika linjer, kombinationer och på slutet en bana och vi hoppade ganska lågt hela passet. Moa var på hugget och tyckte som vanligt att det var roligt att hoppa. Jag tycker min sits var bättre igår och vi hade ett mer flyt i galoppen än vad vi brukar ha. Som vanligt är det jag måste tänka på hela tiden är att Moa måste upp med skallen, korta men med energi och kvickare. Tycker hon hade en fräsch galopp och kom ihop bra, blir ju lång ibland när hon vill älga på framåt och då tappar hon även balansen. Men var för det mesta fin och för en gång skulle slapp jag bocksprång, haha kanske var för att jag körde hårt med henne igår.

Här är en liten film från igår :)

Om ni bill ha musik till: